Proteinstærk diæt: 4 alternativer til æg og kylling!

En sund menu der indeholder store mængder protein er oftest at foretrække, når man styrketræner. Dette betyder, at mange især fylder deres diæt med kylling, kalkun, æg og tun suppleret med proteinpulver og andre kosttilskud. Den evige jagt på proteinholdigt kød kan dog for mange betyde, at man kommer til at spise de samme ting igen og igen. Men det er der ingen grund til, for der findes en lang række oversete stykker kød, der indeholder endnu mere protein end eksempelvis kylling! Derfor kommer der her 4 alternativer, der kan være med til at variere din kost og fylde dine proteindepoter op!  

Tykstegsbøffer: den udødelige klassiker

Dette er en klassiker i køkkenet og netop derfor er den værd at have i sit madsortiment. For en typisk bøf af oksetyksteg er både billig har med sine 23gram protein per 100 gram et meget højt proteinindhold. Fordelen ved en bøf er, at den for de fleste er ganske velsmagende, samt hurtig at lave. Derudover kan man både servere kartofler eller grøntsager til, alt efter om man også vil supplere sit proteinindtag med kulhydrater eller vitaminer.

Serveringsforslag: Oksetyksteg med sæsonens grøntsager.

Ørred: det billige alternativ til laks

Udover kylling er også laks meget populær blandt såvel bodybuildere som atleter generelt. Til gengæld kan laks i Danmark være en relativ dyr fisk at købe hvad enten der er tale om pålæg eller laksestykker. Et godt alternativ er derfor at købe ørred. Ørreden ligner og smager langt hen ad vejen ligesom laks, men prisen er ofte 20-30% lavere. Derudover har ørreden et proteinindhold på ca. 20 gram per 100 g. akkurat ligesom laksen.

Serveringsforslag: Stegt ørred med spinat.

Chorizo: en spansk specialitet

Et andet godt alsidigt stykke kød er den spanske spegepølse chorizo. Selvom chorizo er svinekød har det et lavere fedtindhold end mange andre pølsestykker og derfor også et højt proteinindhold på 23gram. per 100 gram. Den store fordel ved chorizo er især dens alsidighed, da den både kan spises på brød, i salater og ikke mindst i supper.

Serveringsforslag: Græskarsuppe med stegte græskarkerner og chorizo.

Kanin: den oversete proteinkonge!  

Det sidste forslag er typisk et der bliver overset af mange, men den sande proteinkonge i naturen er kaninen! Vi har alle set hvordan en kanin kan hoppe og springe, den slags bevægelser kræver en utrolig mængde kraft og dette gør, at kaniner har utroligt veludviklede muskler, hvilket gør, at den har et meget højt proteinindhold i kroppen! Hvor kyllingekød og proteinpulver typisk indeholder henholdsvis 26gram protein per 100 gram og 25gram per skefuld, så indeholder kaninkød hele 34gram protein per 100 gram kød! Derudover er der både færre kalorier og mindre fedt i kaninkød, end i både kylling og kalkun!

Selvom kanin ikke kan købes overalt i Danmark er der en del specialbutikker, der sælger det herhjemme. I Spanien er det lige modsat en af de foretrukne proteiner i både Catalonien og Valencia- regionen, hvilket betyder, at paella ofte i disse områder altid indeholder store mængder kaninkød.

Serveringsforslag: Salat med årstidens grønsager og kanin.